Bine ai venit pe pagina web WEAP
WEAP
WEAP este initiativa Stockholm Environment Institute.


Despre WEAP

Acasa
De ce WEAP?
Caracteristici
Ce e nou?
Imagini Captate ale Modelului
Demonstratie
Aplicatii
Publicatii
Istorie si Contributii

Utilizare WEAP
Descarca
Licenta
Ghid de utilizare
Tutoriale
Video
Resurse

Forum Utilizatori
Discutii
Lista Membrii
Editare Profil

Suport Aditional
Instruire
Cursuri Universitare
Colaborare

Despre Noi
Programul privind Resursele de Apa SEI-US
Va rugam sa ne contactati


Stiri despre Mediul Inconjurator
LEAP
Interesat de Energie?
Citeste despre LEAP: Programul SEI pentru planificarea energiei.

De ce WEAP?

Prezentare     Istoric     Abordare     Exemple     Dezvoltare

Prezentare

WEAP este un instrument software pentru planificarea integrata a resurselor de apa, menit sa ajute nu sa inlocuiasca specialistul in domeniu. Acesta ofera un cadru cuprinzator, flexibil si usor de utilizat pentru planificare si analiza politica. Un numar tot mai mare de profesionisti din domeniul apei gasesc programul WEAP folositor alaturi de instrumentele proprii, baze de date, editoare de tabele si alte programe. Aceasta introducere prezinta scopul programului WEAP, modul de abordare, si structura;o descriere tehnica detaliata a capacitatilor programului WEAP este accesibila intr-o publicatie separata, Ghid Utilizare WEAP.

Istoric

Multe regiuni se confrunta cu adevarate provocari in ceea ce priveste managementul apei potabile. Distribuirea resurselor limitate de apa, preocuparile privind calitatea mediului, planificarea tinand cont de variabilitatea si incertitudinea climei, si necesitatea de a dezvolta si implementa o strategie pentru dezvoltarea durabila a resurselor de apa duc la cresterea presiunilor exercitate asupra planificatorilor resurselor de apa. Modelele conventionale de simulare a orientarii ofertei de apa nu sunt intotdeauna adecvate pentru obtinerea unei game largi de optiuni ale sistemului de management.

De-a lungul ultimilor decenii, a aparut o abordare integrata a dezvoltarii durabile a resurselor de apa ceea ce a dus la plasarea proiectelor de alimentare cu apa in contextul managementului integrat al apei, calitatii apei, conservarii si protectiei ecosistemelor. WEAP incorporeaza aceste valori intr-un instrument practic de planificare si analiza politica a resurselor de apa. WEAP plaseaza problemele legate de cererea de apă, cum ar fi utilizarea apei de catre o gama larga de consumatori, eficacitatea echipamentele, strategiile de reutilizare a apei, costul apei, si scemele de gospodarire a apelor, pe picior egal cu subiectele de pe partea ofertei de apa cum ar fi debitul cursului de apa de suprafata, resursele subterane, rezervoarele de apa, si transportul apei. WEAP se distinge de asemenea prin abordarea integrata a acestor aspecte pentru a simula atat componentele naturale (ex. evapotranspiratia, scurgerile de suprafata, scurgerea de baza) cat si componentele ingineresti (ex. rezervoare de apa, pomparea apei subterane) ale sistemului de alimentare cu apa. Acest aspect permite planificatorului sa-si formeze o privire de ansamblu asupra unei game mai largi de factori care trebuie să fie luati în considerare în gestionarea resurselor de apă pentru prezent şi viitor. Rezultatul este un instrument eficient de verificare a solutiilor alternative de dezvoltare durabila a resurselor de apa si activitatilor de managenent.

WEAP opereaza privind mai multe aspecte:

 • Baza de date a bilantului apei: WEAP ofera un sistem de mentinere a informatiilor privind cererea si oferta de apa.
 • Instrument de generare a scenariilor: WEAP simuleaza cererea de apa, resursele de apa, scurgerile de suprafata, debitele din cursurile de apa de suprafata, poluarea apei, tratamentul, calitatea apei evacuate si calitatea apei din cursurile de suprafata.
 • Instrument de analiza a politicii apei: WEAP evalueaza o gama larga de sisteme de gestionare durabila a resurselor de apa si activitati de management, luand in considerare folosintele multiple si concurente de apa.

Modul de Abordare a Programului WEAP

WEAP opereaza pe principiul de baza a bilantului apei si poate fi aplicat la sistemele de alimentare cu apa a centrelor populate sau la sistemele de irigatii, pe un bazin hidrografic simplu sau pe bazinul hidrografic al unui curs de apa transfrontalier. Mai mult, WEAP poate simula o gama larga de componente naturale sau ingineresti ale acestor sisteme, inclusiv scurgerile de suprafata din precipitatiile cazute, scurgerea de baza, si reincarcarea apelor subterane din precipitatii; analiza cererilor de apa pe sectoare; conservarea apei; drepturile apei si alocarea prioritatilor, operarea rezervoarelor; generarea enegiei hidroelectrice; determinarea poluarii si calitatii apei; evaluarea vulnerabilitatii; si apa necesara ecosistemelor. Un modul de analiza financiara permite utilizatorului sa realizeze o comparatie cost-beneficiu pentru proiecte.

Analistul repezinta sistemul in ceea ce priveste diferitele sale sursele de apa (ex. rauri, parauri, ape subterane, rezervoare, si unitati de desalinizare); captarea apei, transportul si distributia, si statii de epurare a apei uzate; necesatul de apa; poluarea apei; si cererea de apa a ecosistemelor. Structura datelor si nivelul de detaliere pot fi usor personalizate pentru a indeplini cerintele si disponibilitatea datelor pentru un sistem si analize particulare.

Aplicatiile WEAP includ in general mai multe etape.

 • Definirea studiului: Se stabilesc secventa de timp, limitele spatiale, componentele sistemului, si configuratia problemei.
 • Conturi curente: Se obtine necesarul curent de apa, incarcarii cu poluanti, resursele si sursele necesare sistemului. Acest lucru poate fi privit ca un pas de calibrare in dezvotarea unei aplicatii.
 • Scenarii: Un set de presupuneri diferite cu privire la impactul viitor al politicii, costului, si climatuuil, asupra cererii de apa, resurselor, hidrologiei si poluarii. (In sectiunea urmatoare exista oportunitatea generarii unor scenarii.)
 • Evaluare: Scenariile sunt evaluate avand in vedere disponibilul de apa, costul si beneficiul, compatibilitatea cu obiectivele de mediu, si sensibilitate la incertitudinea variabilelor cheie.

Exemple de analiza ale scenariilor generate de WEAP

Analiza scenariului este esentiala pentru WEAP. Scenariile sunt folosite pentru a explora modelul punand des intrebarea "ce se intampla daca", dupa cum urmeaza :

 • Ce se intampla daca se modifica modelele de crestere a populatiei si dezvoltarii economice?
 • Ce se intampla daca se modifica modul de exploatare a rezervoarelor de apa?
 • Ce se intampla daca exploatam mai mult apa subterana?
 • Ce se intampla daca se introduce conservarea apei?
 • Ce se intampla daca se restrictioneaza apa pentru ecosistem?
 • Ce se intampla daca se stabileste un program de folosinte conjunctive pentru a depozita excesul de apa de suprafata in acvifer?
 • Ce se intampla daca se implementeaza un program de reciclare a apei?
 • Ce se intampla daca se implementeaza un sistem de irigatie mai eficient?
 • Ce se intampla daca se schimba tipul culturilor agricole?
 • Ce se intampla daca schimbarile climatice duc la modificarea cererii si resursei?
 • Cum poluarea din amonte afecteaza calitatea apei din aval?
 • Cum afecteaza modul de utilizare a terenului scurgerile de suprafata?

Dezvoltarea programului WEAP

Stockholm Environment Institute ofera primul suport pentru dezvoltatea programului WEAP. Hydrologic Engineering Center of the US Army Corps of Engineers a finanatat realizare unor imbunatatiri semnificative. Un numar mare de agentii, printra care ONU, Banca Mondiala, USAID, US EPA, IWMI, Water Research Foundation (fosta AwwaRF) si Global Infrastructure Fund of Japan au oferit suport in realizarea proiectului. WEAP a fost utilizat la evaluarea apei in multe tari, inclusiv : Statele Unite, Mexic, Brazilia, Germania, Ghana, Burkina Faso, Kenya, Africa de Sud, Mozambic, Egipt, Israel, Oman, Asia Centrala, India, Sri Lanka, Nepal, China, Coreea de Sud, si Thailanda.

pagina urmatoare: Caracteristici